Blog

Garmin R10 vs Rapsodo MLM2Pro: de verschillen op een rij!

Garmin R10 vs Rapsodo MLM2Pro: de verschillen op een rij!

elke golfsimulator scoort het beste, de Garmin R10 of de Rapsodo MLM2Pro?

Als we het tegenwoordig hebben over golfsimulators, dan hoor je vaak de Garmin R10, SkyTrak of Trackman, maar wellicht komt vanaf nu ook Rapsodo tussen dat rijtje te staan! Rapsodo heeft dit jaar een nieuwe golfsimulator op de markt gebracht: de Rapsodo MLM 2 Pro. Na de Garmin Approach R10 de volgende betaalbare golfsimulator die de balvlucht kan simuleren! In dit artikel gaan we alle verschillen benoemen tussen deze twee geweldige golfsimulatoren. We bespreken de volgende onderwerpen: meetpunten, accuraatheid, simulator opties, gebruiksgemak en prijs.

 

Meetpunten

Zowel de Garmin R10 als de Rapsodo MLM 2 Pro rapporteren statistieken waar in het verleden alleen de extreem dure golfsimulatoren op rapporteerden. Beide golfsimulatoren verschillen niet veel van elkaar. Zo beschikt de Garmin R10 over iets meer clubhoofd informatie. Maar doet de Rapsodo op zijn beurt niet onder op het gebied van clubhoofd informatie vanwege de slow-motion camera die kan inzoomen op het clubhoofd. Daarentegen beschikt de Rapsodo over informatie over de daalhoek; die kan erg van pas komen wanneer je met je driver gaat oefenen. Dan probeer je namelijk de daalhoek zo laag mogelijk te houden om zoveel mogelijk rol over te houden.
Eigenschap
Garmin R10
Rapsodo MLM2Pro
Carry Distance (Vlucht Afstand)
Total Distance (Totale Afstand)
Spin Rate (Hoeveelheid spin)
Spin Axis (Hoeveelheid kromming draw/fade)
Ball Speed (Balsnelheid)
Club Speed (Clubsnelheid)
Launch Angle (Hoek waarmee de bal opstijgt)
Launch Direction (Hoek waarmee de bal vertrekt)
Descent Angle (Daalhoek)
 
Apex (Hoogte balvlucht)
Side Carry (Afstand tot doellijn)
 
Smash factor (Balsnelheid ÷ Clubsnelheid)
Club face (Club invalshoek)
 
Club path (“In-to-out” or “out-to-in”)
 
Angle of attack (Aanvalshoek)
 

 

Verder is het goed om te benoemen dat er een wezenlijk verschil zit in de spin cijfers. De spin cijfers bij een golfsimulator zijn ernorm belangrijk om uiteindelijk accuraat de afstand van de bal te berekenen. Hierin blinkt de Rapsodo MLM2Pro wel uit ten opzichte van de Garmin R10; die meet met camera’s de spin cijfers, terwijl de Garmin R10 ze calculeert.

 

Accuraatheid

Het eerste wat belangrijk is te vermelden, de Rapsodo MLM2Pro wordt geleverd met 3 speciale Callaway golfballen. Die zijn er niet voor niets; Rapsodo claimt dat met behulp van Rapsodo Precision Technology en Callaway's Chrome Soft X golfballen een gerapporteerde nauwkeurigheid van minder dan 1% van geavanceerde lanceringsmonitors wordt gerapporteerd.  De high-speed camera is beter in staat te meten hoe snel de golfbal draait door middel van de puntjes op de bal. Wanneer je niet oefent met deze golfbal dan zal de Rapsodo MLM2Pro geen spincijfers rapporteren. Echter kun je de Rapsodo MLM2Pro wel met gewone golfballen gebruiken. Zo is die ook op de driving-range te gebruiken.

Nu dit bekend is, moeten er dus eigenlijk twee vergelijkingen gemaakt worden. De Garmin R10 vs Rapsodo MLM2Pro; thuis met een golfnet en Callaway RPT Chrome Soft X golballen. En de Garmin R10 vs Rapsodo MLM2Pro op de driving-range met gewone golfballen.

Thuis met een golfnet neigen wij naar accuratere cijfers van de Rapsodo MLM2Pro. Alhoewel Golf Backyard niet beschikt over een Trackman golfsimulator om echt te kunnen zeggen dat de Rapsodo MLM2Pro nauwkeuriger is binnen dan de Garmin R10. Op de Driving-Range geven beide golfsimulatoren zelfde cijfers, alhoewel wij het gevoel hebben dat de Rapsodo wat accurater is op de langere afstanden.

Simulator opties

Hierin verschillen beide simulators niet zoveel. Zowel de R10 als de MLM2Pro beschikt over E6 software als extra optie (betaald). Hiermee kun je wat realistischere virtual reality golfbanen spelen dan de standaard software die wordt meegeleverd. Beide golfsimulators beschikken over de optie om Awesome Golf te gebruiken. Hiermee worden er bij de Garmin R10 vaak wat accuratere afstanden gemeten dan de standaard simulator optie.

Maar groot verschil is dat wanneer je E6, of AwesomeGolf wilt gebruiken op de Rapsodo MLM2Pro je een subscriptie moet activeren. Die krijg je het eerste jaar na aankoop gratis, maar hierna kost het $199 per jaar. Dit abbonnement zorgt voor een betere gebruikerservaring met toegang tot duizenden gesimuleerde golfbanen, trainingsplatforms, spin statistieken, slow-motion replay en een aantal andere handige toevoegingen. Bij Garmin R10 is de standaard inbegrepen software iets uitgebreider dan de standaard van Rapsodo wanneer je geen subscriptie afneemt.

Beide golfsimulatoren werken via ongeveer dezelfde manier om naar een projector / televisie te streamen. Dat doe je door je mobiel of tablet te laten casten naar een computer, scherm of projector. Via iOS mirroring of Google Chromecasts. De resolutie is hierdoor soms wel wat minder scherp, maar dat is al wel een tijdje bekend bij de Garmin R10.

 

Gebruiksgemak

Wat Golf Backyard betreft is de Rapsodo MLM2Pro een duidelijke winnaar. De Rapsodo MLM was al een grote favoriet van ons vanwege het gemak om een zowel afstanddata als swingvideos te ontvangen. De app werkt erg prettig en het terug kijken van videos is enorm waardevol. Daarnaast zul je bij de Garmin R10 de eerste paar keer de juiste afstand moeten vinden achter de golfbal. Kalibratie is veel belangrijker. Terwijl de Rapsodo MLM2Pro hier niet zo gevoelig voor is. Beide golfsimulatoren zijn makkelijk overal mee naar toe te nemen, de batterijduur is ruim voldoende en verbinden zowel met Android als iOS telefoons.

Prijs

Na een eerste analyse heeft Golf Backyard een kleine voorkeur voor de Rapsodo MLM2Pro. Echter, is die het extra geld waard? De Garmin R10 is bijna 200€ goedkoper en zonder subscriptie kun je er fantastisch mee oefenen. Maar gebruik je de golfsimulator voornamelijk thuis met een golfnet, dan is die dit extra beetje het waarschijnlijk wel waard. Wij verwachten dat ofwel Garmin met een abbonnementsvorm zal komen, ofwel Rapsodo zijn abbonnementsprijs verlaagd wanneer ze erachter komen dat de subscriptie een dealbreaker is. Ook waren er afgelopen jaar tijdens bijvoorbeeld Black Friday wel kortingen bij Rapsodo op de subscriptie voor de normale MLM.

Al met al is het is dus hartstikke lastig kiezen. Welke golfsimulator zal de beste updates gaan uitbrengen? Welke golfsimulator zal de langste levensduur hebben? Golf Backyard kan nog niet in de toekomst kijken. Maar weet wel dat beide golfsimulatoren voor deze prijs hartstikke veel waarde leveren voor iedere golfer! Het geeft een goed gevoel wanneer je ziet dat je afstanden omhoog gaan, of je richting (dispersie) vermindert, of je wanneer je ook daadwerkelijk tijdens een ronde golf ziet dat het beter gaat. Oftewel, welke van de twee golfsimulators je ook aanschaft, je zult er toch wel plezier aan beleven!

Mocht jij na het lezen van dit artikel een duidelijke voorkeur hebben of meer te weten willen komen, bezoek dan de productpagina van de Garmin R10, of de Rapsodo MLM2Pro

Volgende lezen

type golfnetten
Verbeter je golfvaardigheden met het Rukket Pop-Up Chipping Net