Blog

Kom alles te weten over golfmatten

driving-range golfmat

Begin je met thuis golfen en twijfel je welke golfmat er nou het meest geschikt is voor jouw thuis-golf setup? Lees dan dit artikel; hierin worden de eigenschappen van een aantal golfmatten benoemd en zo kun jij een weloverwogen keuze maken. We gaan het hebben over de voor- en nadelen van golfmatten, de afmetingen, verschillende soorten golfmatten en tot slot de prijs.

Voordelen van thuis-golfen met een golfmat

 1. Allereerst, je beschadigt niet je gazon. Helaas beschikken de meeste thuis-golfers niet over zo’n prachtige lange strook gras zoals bij de Eindhovensche golf. Je zult dus al gauw op zoek moeten gaan naar een goede afslagmat.
 2. Daarnaast krijg je met een golfmat keer op keer dezelfde ligging. Hierdoor kun je specifiek aan je spel werken zonder verschillende liggingen. Als je bijvoorbeeld aan je balpositionering wilt werken; plaats je een tourstick loodrecht op je doellijn en neem je je stand in. Buiten met gras zou je door de divot de bal na elk schot moeten verplaatsen, waardoor je de tourstick ook continue moet verplaatsen.

Nadelen van thuis-golfen met een golfmat

Helaas hebben golfmatten ten opzichte van echt gras ook een aantal nadelen.

 1. Golfmatten kunnen de neiging hebben om harder te zijn voor je clubs en je lichaam. Een stevige mat kan zwaarder zijn voor je polsen tijdens een lange oefensessie. Hoe steiler je swing is, hoe meer dit het geval zal zijn.
 2. Daarnaast zijn golfmatten meer vergevingsgezind dan gras - vooral bij schoten die dik worden geraakt. Je club graaft zich namelijk minder in.
 3. Ten slotte kunnen golfmatten de balvlucht enigszins beïnvloeden. De grootste getroffen getallen zijn spin en lanceerhoek.

De afmetingen:

Nu we het gehad hebben over de voor- en nadelen gaan we het hebben over de afmetingen. Bijna iedere driving-range golfmat die je op de golfbaan tegenkomt is 150cm x 150cm. Je hebt wanneer je met je driver gaat slaan zo’n 90cm tot 110cm aan breedte nodig. 

Je kunt er ook voor kiezen om de golfbal op een mini-mat neer te leggen. Dan sta je met je stand op gras of een verharde ondergrond. Maar dit heeft enkele nadelen:

 1. Je draait minder prettig; dit beïnvloedt je swing
 2. Een mini-mat verschuift een heel klein beetje na iedere swing
 3. Eerder kans op blessures

Een mini-mat heeft echter ook voordelen:

 1. Vooral wanneer je wilt chippen is dit een goed alternatief.
 2. Of wanneer je het thuis-golfen wilt uitproberen; al schaf je later een professionele afslagmat aan dan heb je van de mini-mat altijd nog profijt.

Tot slot wordt er nog wel eens gekozen voor twee driving-range matten. Zodoende ligt het gehele deel voor het golfnet bijvoorbeeld bedekt. Echter is dit wat ons betreft niet nodig; je slaat altijd maar vanaf 1 en bij de doe-het-zelf zaak kun je kunstgras kopen wat het zelfde effect geeft maar dan voor 1/4e van de prijs.

 

Type golfmatten

3-laags golfmat

golfmat met nylon laagEen 3-laags golfmat bestaat uit: turf + verweven nylon vezels + rubber. De tussenlaag zorgt voor extra schokabsorptie wat de kans op blessures/pijn verkleint. Echter zijn er een aantal redenen waarom je deze golfmat bij Golf Backyard niet tegenkomt: 

 1. golf matkeeperEen 3-laags golfmat is zeer prijzig (meer dan €350)
 2. Ze kunnen niet worden opgerold; dat betekent dat ze per pallet moeten worden verzonden (nog prijziger).
 3. Als je een 3-laags golfmat zonder “matkeeper” op de grond legt, dan voel je dat die lichtjes schuift vanwege het nylon. En helaas, een matkeeper kost ook al gauw €250 extra. 

2-laags golfmat

afslagmat 2-laags

Die bestaat uit turf + rubber. Tegenwoordig is bijna iedere afslagmat die je op de driving-range tegenkomt 2-laags. Dit komt doordat de rubberen laag sterk verbeterd is ten opzichte van een aantal jaar geleden. Destijds waren er enkel golfmatten beschikbaar met EVA foam. Dat was stug, stevig en niet oprolbaar. Vandaar dat er waarschijnlijk 3-laags golfmatten op de markt kwamen met een tussenlaag. 

Tegenwoordig zit onder de meeste 2-laags golfmatten NBR foam. Dit is veel flexibeler, veert mee en oprolbaar. Deze golfmatten zie je bijna overal op de driving-range en zijn ook bij Golf Backyard te vinden.

Daarnaast heeft NBR foam nog een ander groot bijkomend voordeel; NBR golfmatten krullen niet. Bij extreme weersomstandigheden of temperatuurwisselingen krimpt rubber. NBR heeft een vele malen lagere krimpverhouding dan EVA foam. Dit zorgt dus voor een langere levensduur.

Prijs

Een goede driving-range mat kost al gauw €200. Dat komt door een aantal factoren. De rubberen NBR onderlaag kost per kilo rond de 4€. Daar bovenop komt het turf, dat op een hoge temperatuur moet worden gebrand en per vierkante meter ook al een paar tientjes kost. Vervolgens wordt het turf op het rubber gestikt met machines. Daarnaast is de verscheping van deze zware en grote items verre van optimaal; niet alleen hoge vrachtkosten maar ook groot pakket toeslagen. Tot slot kost het oprollen/inpakken van een stevige golfmat nou eenmaal enkele minuten wat maakt dat een professionele driving-range mat een prijzige aankoop is.

Daarentegen krijg je bij Golf Backyard wel waar voor je geld. De professionele driving-range mat is razend popular en sindskort is er ook een teaching variant beschikbaar. Deze afslagmatten beschikken beide over een NBR-foam onderlaag en zullen jaren meegaan.

Sta jij nou op het punt om een golfmat aan te schaffen na het lezen van dit artikel? Gebruik dan de kortingscode "driving-range". Dan sla jij je ballen binnen enkele dagen van een geweldige afslagmat!

Volgende lezen

Golfnetten aanbod
type golfnetten