Blog

Golfsimulators: ze zijn eigenlijk onmisbaar!

Golfsimulators: ze zijn eigenlijk onmisbaar!

Een Golfsimulator, Trackman, Swingshot Camera of Launch Monitor: er zijn tal van termen die gebruikt worden om hetzelfde aan te duiden, namelijk een data-analyse van je golfswing. In dit artikel kom je meer te weten over golfsimulators en belangrijke informatie voordat je er een koopt!

Wanneer je nieuwe golfclubs gaat testen bij een gerenommeerde golfwinkel zul je er wellicht al ooit mee in aanraking zijn gekomen. Je sloeg een aantal ballen, en op het scherm kwam de afstand van de bal, hoogte van de balvlucht, hoeveelheid spin, en lengte van de rol. Hierop baseerde je, in combinatie met het gevoel van de clubs, je aankoop.

Echter zijn deze apparaten niet alleen zeer handig bij het testen van nieuwe golfclubs, maar gedurende je hele golf carriere. Naarmate je beter wordt zal je balvlucht (carry) toenemen, je wilt je bal dichter bij de hole laten landen, en minder vaak in die vervelende rough terecht komen, door continue te vertrouwen op je data verbeter je de balcontrole. En die balcontrole is misschien wel het allerbelangsrijkt bij golf, videos helpen namelijk je swing te verbeteren, echter is iedere swing anders, wat launch monitoren doen, die geven je informatie over hoe jouw bal controle is. Zolang je daar goed in bent, kun je ook zonder je swing te verbeteren een hele hoop progressie boeken.

Een goed voorbeeld: de ene keer sla jij je ijzer-7 130 meter, en de volgende slag is die 135 meter. Dat kan net het verschil maken tussen op de green landen of in de bossen. Een golfsimulator kan je precies vertellen of het komt doordat je clubheadspeed, invalshoek, of smashfactor varieert. Wanneer je daar inzicht in krijgt kun je doelgericht je training aanpassen, bijvoorbeeld door te oefenen met de Tour Striker Impact Strap. Dit handige trainingmiddel zal ervoor gaan zorgen dat je invalshoek constanter wordt, waardoor je de bal constanter gaat raken en je cijfers verbeteren!

Verschillen tussen iedere golfsimulator

Er zijn tegenwoordig tal van merken die launch monitors verkopen, echter zit er veel verschil in de hoeveelheid opties, accuraatheid, gebruiksvriendelijkheid, levensduur en vooral prijs. Er zijn al golfsimulators beschikbaar voor 500 euro, echter zul je pas bij de launch monitors van 2.000 euro meerdere aandachtspunten hebben om aan te werken. Tot slot zijn er merken die launch monitoren van boven de 10.000 euro aanbieden, die worden voornamelijk aangeschaft door golfwinkels, pro’s en wanneer een volledig persoonlijke simulatie gewenst is.

De goedkopere modellen verliezen veel accuraatheid bij het slaan van wedge shots: 40m-75m. Daar kan de afwijking vergeleken met een duur model wel 5% zijn. Daarnaast zijn ze niet geschikt bij het chippen, of het maken van putts. Waar data ook enorm belangrijk kan zijn.

Een ander groot verschil is de hoeveelheid spin die ze meten, spin is enorm belangrijk bij het bepalen van de hoogte en de lengte van de vlucht. Een bal met veel spin klimt zichzelf omhoog in de lucht, wat resulteert in een mindere afstand, en bevat minder rol. Wanneer dit dus niet juist gemeten wordt zullen veel data punten accuraatheid missen.   

Verder kunnen de goedkopere modellen niet gebruikt worden in combinatie met een projector waarop je de balvlucht/data direct ziet. Nu is dit in het geval van buiten golfen al erg lastig, maar mocht je uw net en mat binnen gebruiken kan dit een leuke toevoeging zijn aan je trainingen. 

Samengevat zal een goedkoop model een gemiddelde golfer al voldoende informatie kunnen geven om zijn/haar swing en balcontrole te verbeteren. De data zal voornamelijk vlucht en spin cijfers weergeven. Naarmate je een hogere prijsrange simulator aanschaft zul je meer data krijgen over wat er rondom impact gebeurt en zijn ze te gebruiken in combinatie met projectoren.

De hoogste prijs range is enorm accuraat, geeft nog meer informatie rondom wat betreft impact (clubrichting, dynamische loft, golf zwaai) en kan ook worden gebruikt bij het chippen of putten. Echter zijn er ook gespecialiseerde apparaten die enkel focussen op chippen en putten voor een aanzienlijk lagere prijs! 

Bij Golf Backyard vind je enkel golf simulators waarvan wij weten dat ze golfers beter maken en die veelal gebruikt worden door professionals. Daarnaast streven wij ernaar om (thuis) golfen zo toegankelijk mogelijk te maken, en doen wij ons best zo scherp mogelijk geprijsde artikelen aan te bieden.

Tot slot zijn er veel Engelse termen voorbij gekomen, mocht je meer willen weten hierover. Lees dan eens “De belangrijkste golfsimulator termen uitgelegd!”.

Volgende lezen

De belangrijkste golfsimulator termen uitgelegd!
De belangrijkste golfsimulator termen uitgelegd!