Blog

Square Golf: een gamechanger in golfsimulatie voor thuis?

Square Golf: een gamechanger in golfsimulatie voor thuis?

Ben je een fervent golfer, maar heb je niet altijd de tijd of mogelijkheid om naar de golfbaan te gaan? Of wil je in de wintermaanden als de golfbaan gesloten is door de weersomstandigheden toch een balletje slaan Dan is een golfsimulator misschien wel de perfecte oplossing voor jou. Als golfsimulatiespecialist en tech-liefhebber was ik meteen geïntrigeerd toen ik de Square Golf Launch Monitor voor het eerst te zien kreeg. Ik heb nog niet eerder een high speed camera systeem van € 899,95 in handen gehad dat niet alleen de fairways simuleert, maar ook de green. Van driver tot putter, je hebt alle clubs in handen.



En ook revolutionair, je hoeft geen abonnement af te sluiten. Alle software updates zijn gratis, evenals het gebruik van de virtuele oefenfaciliteiten zoals de driving range en een puttinggreen.
Wil je een baan spelen dan kan dat, de software beschikt over 10 banen en op korte termijn volgen er nog 10 banen. Je betaalt dan met credits.

In de verpakking

Het pakket bevat alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan:

  • De launch monitor voorzien van een oplaadbare en vervangbare  lithium-ion batterij
  • Een USB-oplaadkabel (USB A-naar-C) voor het opladen van de batterij
  • Een clubmarker: speciale stickers voor bevestiging aan de golfclub om de swingbaan en invalshoek te meten
  • Een afstandsbediening voor eenvoudige bediening van de launchmonitor
  • Drie speciale golfballen met patroon voor het nauwkeurig meten van de spingegevens van de bal
  • Een giftcard met setup-informatie en 1.000 credits voor golfsimulatie (1 credit per hole).
  • Een swingstick voor virtuele slagen

Eerste indruk en setup

Laten we beginnen met het design. De Square Golf Launch Monitor is verrassend compact en heeft een strakke recht-toe-recht-aan vormgeving. De metalen behuizing geeft een solide gevoel. Het apparaat is klein genoeg om gemakkelijk op te bergen, maar heeft wel een professionele uitstraling. De setup was verrassend eenvoudig: de app van Square Golf downloaden op mijn mobiele telefoon (zowel Android als iOS) daarna de launchmonitor inschakelen, inloggen op mijn Square Golf account en het verbinden met mijn smartphone. Het was ik binnen enkele minuten klaar en ik kon beginnen. Overigens zul je de eerste keer een update van de launch monitor moeten uitvoeren, maar dat is ook in een ogenblik gebeurd. Wil je de Square Golf gebruiken in je golfsimulator en het spel via een beamer projecteren, dan raad ik aan de software te downloaden op je pc, ook dat gaat in een handomdraai.

De software werkt zeer intuïtief. En is ook zeer makkelijk in de stellen. Voor ons Europeanen op het vaste land is het prettig dat we het metrieke stelsel kunnen instellen. En uiteraard kun je diverse zaken instellen zoals je spelniveau, de puttsnelheid etc.

Of je nu een speciale oefenruimte met een net hebt, een golfsimulator of gewoon wat ruimte in je woonkamer wilt vrijmaken, deze launch monitor neemt nauwelijks plek in. Het slimme ontwerp zorgt ervoor dat je het apparaat direct naast je bal kunt plaatsen, wat niet alleen ruimtebesparend is maar ook de nauwkeurigheid ten goede komt.

Eh, woonkamer zei je? Ja dat klopt! Deze set bevat ook een swingstick. Deze swingstick is 60 centimeter lang, zit boordevol sensoren en vervangt je golfclubs maar voelt bijna hetzelfde aan.

Geavanceerde technologie voor nauwkeurige metingen

Het hart van de Square Golf is de geavanceerde 3D-visioncamera. Deze high-speed camera meet zowel bal- als clubdata met indrukwekkende precisie. Van je driver tot je putter, elk shot wordt nauwkeurig geanalyseerd. De launch monitor meet onder andere:

bal data:

  • balsnelheid
  • richting
  • launch angle
  • spin rate
  • apex
  • carry afstand
  • rol afstand
  • totale afstand

clubdata:

  • swingpad
  • face angle
  • dynamic loft
  • angle of attack

Deze gedetailleerde data geeft je direct inzicht in je techniek en helpt je om gericht aan je swing te werken. Tijdens mijn testsessies merkte ik dat de metingen consistent en betrouwbaar waren. En ja, het is geen Trackman maar dat mag je ook niet verwachten van een product in deze prijsklasse. Dus een kleine afwijking kan je ervaren maar het stoorde mij als goedwillende amateur niet. Het gebruik van de meegeleverde golfballen en de clubmarker verhoogde de nauwkeurigheid nog verder. Ik was vooral onder de indruk van hoe goed het apparaat subtiele verschillen in mijn swing kon detecteren, duidelijk een pré als je indoor golft om je techniek te verfijnen.

Realistische gameplay en oefenmogelijkheden

Een van de meest indrukwekkende aspecten van de Square Golf is de software. Met 10 prachtig 3D-golfbanen (en nog eens 10 in ontwikkeling op de korte termijn) heb je een scala aan uitdagende courses tot je beschikking. De graphics zijn van hoge kwaliteit, wat zorgt voor een meeslepende ervaring die verrassend dicht in de buurt komt van echt golfen als je deze gebruikt in een golfsimulator. Elke baan voelt uniek en uitdagend, met realistische terreinvariaties, waterpartijen en bunkers.

Wat me vooral aansprak, was hoe de simulator de unieke eigenschappen van elke baan wist te vangen. De wind, de green snelheid en zelfs de atmosfeer voelden allemaal authentiek aan. En het feit dat je ook gewoon put maakt het spelen met deze golfsimulator een complete ervaring. Uitholen hoeft niet, je kan instellen dat bijvoorbeeld 60 cm van de vlag een “gimme”is.  Dit maakt het niet alleen leuk om te spelen, maar helpt ook bij het voorbereiden op echte rondes op verschillende type banen.

Naast het spelen van volledige rondes biedt de Square Golf ook diverse oefenmodi. Of je nu wilt werken aan je drive, je approach shots wilt verfijnen of je putting wilt verbeteren, er is altijd een passende oefening. De directe feedback die je krijgt na elk shot is ontzettend waardevol om je techniek te analyseren en bij te schaven.

Gamechanger: geen abonnement voor je golfsimulatie

Een zeer prettige bijkomstigheid is dat je geen abonnement hoeft af te sluiten voor deze golfsimulator. Het gebruik van de virtuele trainingsfaciliteiten is gratis en zodra je een baan wilt spelen betaal je met credits. Het systeem is vrij simpel, elke hole is een credit. Deze credits koop je in bundels bij Square Golf. Reken op zo’n € 23,50 voor 1.000 credits. Dat zijn dus meer dan 55 rondes van 18 holes. Je kan tot en met 4 spelers een ronde golfen in verschillende spelvormen.

Gebruiksgemak staat voorop

Voor mensen die wel eens worstelen met nieuwe technologie, laat je verrassen door het gebruiksgemak van de Square Golf. Het opzetten is een fluitje van een cent: zet het apparaat aan, log in op je Square Golf-account, vind je device en je kunt beginnen met swingen. De meegeleverde afstandsbediening maakt de bediening nog eenvoudiger.

De LED-lampjes op het apparaat geven duidelijk aan wat de status is. Van het zoeken naar de bal (knipperend blauw) tot het moment dat je kunt slaan (groen), alles is intuïtief en makkelijk te begrijpen.

Het apparaat is compatibel met zowel standaard golfballen als de meegeleverde ballen met patroon. Hoewel de gepatroneerde ballen nauwkeuriger data opleveren, vooral wat betreft spin, snap ik dat het gebruik van standaard ballen ook meer dan voldoende voor de meeste funsessies.

Voor momenten waarop je geen echte ballen wilt of kunt slaan, is er de 'virtual shot' modus. Met de meegeleverde swingstick kun je je swing oefenen zonder impact, terwijl de launch monitor toch je techniek analyseert. Een hele grappige ervaring want als je op je afslag plek staat heb je toch een bal nodig. Deze plaats je op dezelfde positie als wanneer je met een club slaat, en ook  de swingstick richt je op de bal.

Batterijduur en connectiviteit

Met een batterijduur van zo'n 8 uur kun je lange oefensessies houden zonder je zorgen te maken over stroomvoorziening. Het opladen duurt ongeveer 6 uur, wat betekent dat je 's nachts kunt opladen en overdag ongestoord kunt oefenen.

De Bluetooth-connectiviteit zorgt voor een probleemloze verbinding met je smartphone, tablet of computer. Hierdoor kun je de Square Golf-app of -software gebruiken op het apparaat van jouw keuze, wat de flexibiliteit verder vergroot.

 Verbeterpunten

Hoewel de Square Golf Launch Monitor een uitstekend product is, zijn er in mijn ogen enkele punten die voor verbetering vatbaar zijn. En denk dat dit op korte termijn ook wel zal gebeuren.

  1. Het camerasysteem is zeer goed maar helaas alleen geschikt voor indoor gebruik. Deze launchmonitor kan je dus niet mee nemen naar de driving range.
  2. Oplaadtijd: De oplaadtijd van 6 uur voor een volledige lading is aan de lange kant. Een snellere oplaadoptie zou de gebruikservaring verder kunnen verbeteren.
  3. Aantal beschikbare banen: Hoewel de 10 inbegrepen banen van hoge kwaliteit zijn, zou een grotere selectie direct beschikbare banen de aantrekkelijkheid van het product verder verhogen. De belofte van nog eens 10 banen in ontwikkeling is geweldig, maar een breder aanbod vanaf het begin zou ideaal zijn.
  4. Integratie met andere golfapps: Hoewel de Square Golf-software uitgebreid is, zou integratie met populaire golfapps zoals E6 de gebruikerservaring nog verder kunnen verrijken.

Conclusie

Na uitgebreid testen kan ik zeggen dat de Square Golf Launch Monitor een indrukwekkend stukje technologie is dat echt  het huidige aanbod van golfsimulators en launch monitors.  De combinatie van nauwkeurige metingen, realistische gameplay en veelzijdige oefenmogelijkheden maakt de Square Golf tot een krachtig apparaat dat wel eens een gamechanger kan zijn in de markt van golfsimulators onder de € 1.000. Het is de eerste alleskunner. Ik ben enthousiast!

 

Volgende lezen

GolfBuddy AIM W12 Watch Review: indrukwekkende nieuwkomer