Blog

De Golf Swing Guide

Golf hulpmiddel swing guide

Wat is de Swing Guide?

Het Swing Guide trainingshulpmiddel bestaat al enkele jaren en is een relatief simpel maar handig apparaat dat ontworpen is om golfers te helpen een krachtige, herhalende swing onder de knie te krijgen.
 
Het belangrijkste doel van de Swing Guide is om het gevoel van de juiste actie van de polsen tijdens de swing te leren, zodat golfers het clubhoofd recht op de target-lijn houden en tegelijkertijd de zogenoemde lag zo groot mogelijk maken met als resultaat een maximale clubhoofd snelheid. Hoe langer je de release uitstelt, hoe meer lag je creeert. Het release moment vindt plaats wanneer je polsen tijdens de downswing weer richting de bal knikken.

Oefenen met de Swing Guide

Bij het gebruik van de Swing Guide wordt het ene uiteinde van het apparaat laag op de grip vastgeschroefd. Grip eerst je club zoals je normaal zou doen wanneer je de bal wilt slaan. Kijk vervolgens waar je duim zit op de grip. Ongeveer 1cm boven je duim klik je de Swing Guide vast.
 
Draai het vleugelmoertje los en haal de schroef eruit. Spreid de uiteinden voorzichtig en klik de Swing Guide op de grip, dus niet op de shaft. Mocht er geen ruimte zijn, dan heb je te laag gegript. Wanneer je de golfbal addresseert met je clubhoofd is het belangrijk dat de Swing Guide op dat moment parallel is met de shaft.
 
Golf Swing Guide vooraanzicht oefeningNeem je stand in en oefen zonder bal je backswing. Voel vervolgens, wanneer je lead arm gestrekt is, hoe bovenin de backswing, de swing guide aansluit op je onderarm. Als de club op de juiste manier wordt gezwaaid, zal het vrije uiteinde van de Swing Guide zich op natuurlijke wijze om de onderarm vormen, terwijl de polsen op natuurlijke wijze knikken tijdens de backswing. Als het komvormige uiteinde van de Swing Guide de arm mist of uit het midden raakt aan de bovenkant van de backswing, is dit een teken dat het clubhoofd is geopend of gesloten.
 
Tijdens de downswing is het de bedoeling dat de speler de kom van de Swing Guide in contact houdt met de arm totdat de release die wordt gegenereerd de polsen dwingt om terug te knikken. Op deze manier krijgt de golfer een duidelijk gevoel van de juiste clubhead-lag, wat een bepalende factor is in de swings van alle goede spelers, maar vaak ontbreekt bij die van amateurs met een hogere handicap.

Putten met de Swing Guide

Swing Guide putting oefening

Uiteindelijk kan de Swing Guide ook gebruikt worden als hulpmiddel bij het putten. Alleen dat vergt wel wat kleine aanpassingen. De Swing Guide zal dan namelijk 90 graden moeten worden gedraaid en vervolgens gespannen moeten worden middels een elastiekje. De foto hiernaast demonstreert dat.

Daarnaast is het zo dat tegenwoordig vele putter grips dikker zijn dan je ijzers, wees dus voorzichtig bij het vastzetten van de Swing Guide op de grip. Eenmaal bevestigd is het de bedoeling dat het uiteinde van de swing guide net boven je pols tegen de onderam leunt. Waarna je vervolgens kunt gaan oefenen met putten. Het is de bedoeling dat er druk uitgeoefend blijft worden door de Swing Guide op de onderarm wat zal zorgen voor een pure stroke vanuit de schouders.

Is de Swing Guide het aanschaffen waard?

Sommige golfers zullen visueel worden afgeleid door de Swing Guide tijdens hun startpositie. Daarnaast kan het kromvormige uiteinde wat in contact komt met de linker onderarm onaangenaam aan voelen. Echter is elk trainingshulpmiddel dat golfers kan helpen om de juiste beweging van de armen en polsen te leren het overwegen waard. De Swing Guide is een handig hulpmiddel voor de hoge handicapper. Beginnende spelers met een hogere handicap hebben namelijk vaker de neiging om een hoek te slaan, of te slicen. 
 
Voor spelers met een lagere handicap, die geen probleem hebben met lag en wiens clubface-controle wordt bewezen door een consistente draw of fade-balvlucht, zijn er andere swing-trainingshulpmiddelen die van meer waarde kunnen zijn.
Echter zijn er genoeg tourprofessionals die de Swing Guide gebruiken, waaronder Masters en British Open-winnaar, Zach Johnson, Alex Noren, maar ook de beste golfer van Nederland: Joost Luijten!
 
Uiteindelijk is de keuze van een trainingshulpmiddel voor golfers bijna net zo persoonlijk als de keuze van hun putter. Maar in ieder geval is de Swing Guide een stuk betaalbaarder in vergelijking met een nieuwe putter. Conclusie: de Swing Guide is zeker de moeite waard om te probereren zonder al te veel schade aan de portemonnee!

Volgende lezen

Daarom zijn de WellPutt putting matten zo populair!
Garmin Approach R10 Golfsimulator