Blog

Effectief thuis golfen met een golfnet?

Effectief thuis golfen met een golfnet?

Het is iets wat veel golfers in Nederland nog niet doen, echter kun je uitstekend thuis je golfswing oefenen. Je zult alleen je trainingen anders in moeten richten, maar daar over zo meer!

Eerst wil ik golfers ervan overtuigen dat thuis golfen met een golfnet veel voordelen bevat.

Je spel zal verbeteren! Zoals Gary Player ooit zei: “the more I practice, the luckier I get” geldt zeker bij golf. Nu je in staat bent iedere dag even te slaan zul je merken dat je balcontact verbeterd, je makkelijker swingt en uiteindelijk consistenter wordt. Al is het maar een kwartiertje oefenen per dag!

Je bespaart tijd! Van de gedachte: “ik ga even oefenen op de Driving-Range” tot aan daadwerkelijk afslaan ben je een half uur verder. In dat half uur kon jij al je training hebben afgerond. Oh, en dan nog terug naar huis..!

Je bespaart kosten! Kwartiertje met de auto naar de golfbaan, kosten oefenfaciliteiten en driving-range ballen en een ritje terug, zorgen er al gauw voor dat je na iets meer dan een jaar een golfnet hebt terugverdiend. Niet te vergeten dat je ook nog eens dagelijks bent gaan oefenen in plaats van 2x per week.

Al met al zijn dat toch goede redenen om een golfnet aan te schaffen en thuis te gaan oefenen. Maar je hoort vaak als tegenargument: Ik weet niet waar mijn bal heen gaat. Ja dat klopt, echter komt hier het anders oefenen naar voren.

Allereerst kun je simpelweg een golfsimulator aanschaffen; zo kom je erachter hoever je geslagen hebt en de richting. Echter zijn die prijzig en dat is voor veel golfers een reden om niet thuis te gaan oefenen met een golfnet. Maar er zijn betaalbare alternatieven!

Apps voor op de telefoon

Begin met het veelvuldig gebruiken van je telefoon of iPad tijdens je oefensessies. Download de ShotTracer app en ontvang videos van je golfswing en wat swing data. De afstand data is niet perfect maar geeft een indicatie, vooral de swingbaan video geeft je feedback! Zie of je clubblad open of gesloten stond in je backswing en bij het moment van raken, en bepaal aan de hand daarvan deels de richting van de bal.

Download de V1 Golf App. Ook deze app record je golfswing en vergelijkt hem daarna met een professional. Echter is de tekenfunctie vooral nuttig en worden er handige oefendrills met je gedeeld. Met de tekenfunctie zet je bijvoorbeeld een rechthoek boven je voeten, probeer hier binnen te blijven met je heupen. Of een cirkel om je hoofd; om ook die positie beter te beheersen.

Maak gebruik van de Tour Tempo app! Tempo is bij golf een van de belangrijkste onderdelen. Met een ‘smooth’ tempo raak je die bal beter en kun je eenvoudiger werken aan specifieke onderdelen.

Uiteindelijk is iedere golfswing uniek, en zo ook het tempo waarmee je swingt. Echter hebben veel golfers timing inconsistenties, de backswing is wellicht erg traag wat zorgt voor allerlei lichaamsbewegingen die er niet horen. Ofwel, bij de neergang gaat het veel te snel. Piepjes helpen je bij het maken van een gecontroleerde, ritmische golfswing die vooral herhaalbaar is.

Het andere voordeel is dat je je uitsluitend op deze beats concentreert, waardoor je niet meer nadenkt over waar je handen zijn, hoe je schouders draaien en veel andere technische gedachten die golfers op en buiten de golfbaan teisteren.

Droogshampoo, Toursticks & Emmers

Schaf bij de Etos of Kruidvat een tube droogshampoo aan! Een hele effectieve en goedkope manier om de impact van de bal op de club te zien. Je staat versteld hoe lastig het eigenlijk is om altijd de center van je clubblad te vinden. Maar ontzettend belangrijk; niet alleen verlies je lengte als die verkeerd geraakt wordt, maar ook richting.

Begin met het gebruik van Toursticks, ik kan niet vaak genoeg vertellen hoe handig die zijn. Zeker thuis als je een golfmat op gras hebt liggen. Toursticks zijn meestal niet te gebruiken op een driving-range vanwege de mat, maar thuis met gras wel. Er zijn tal van oefeningen die je helpen bij de juiste swingbaan, balcontact of stand, wat allemaal bijdraagt aan de balrichting.

Daarnaast kun je ook emmers zo neer zetten dat je geforceerd wordt tot de juiste swingbaan, of zelfs met een emmer swingen. Dit zijn de wat lastigere oefeningen maar ook weer heel effectief en zo toe te passen. Verder zijn er uiteraard tal van trainingsmiddelen die je kunt aanschaffen en je verder zullen helpen.

Type golfnet

Tot slot zijn ook de golfnetten in staat je iets van feedback terug te geven. Stipt op nummer 1 wat betreft feedback is die van Net Return. Aan de hand van hoe de bal terugrolt vanuit het golfnet kun je achterhalen of je een afwijking had naar links/rechts, ofwel er een draw of fade geslagen werd.

Echter kun je bij die van Rukket eenvoudig met schilderstape een lijn in het midden maken.

Al sta je op 3-meter van je golfnet, en je slaat 10cm links of rechts van het schilderstape met een ijzer-7 waarmee je 150-meter slaat, dan is je afwijking 5-meter. Bij 20cm is de afwijking zo’n 10-meter. Al met al geeft het een indicatie van de richting, al kun je iets verder van je golfnet af staan is dit makkelijker te achterhalen.

Conclusie

Er zijn tal van mogelijkheden om thuis effectief je golfswing te verbeteren. Vooral zal dagelijks oefenen een grote impact hebben op je vooruitgang. Zorg er daarnaast voor dat je traint met hulpmiddelen, ga niet zomaar wat ballen wegslaan, dat is niet effectief op de Driving-Range en ook niet met een golfnet in de tuin.  

Ontdek de handige videos die op YouTube staan en deel gewoon eens een video van je swing met je trainer, die zal je vast ook via de WhatsApp tips kunnen geven. En wie weet komen er in de toekomst zelfs apps op je telefoon die perfect de afstand en richting bepalen van de golfbal in combinatie met een golfnet! 

Volgende lezen

4 verschillende putting matten
Daarom zijn de WellPutt putting matten zo populair!