Blog

Putting mat keuzestress in 2022?

4 verschillende putting matten

Wanneer je besluit om thuis aan je putting skills te werken zijn er 5 punten waar je op moet letten voordat je een golf putting mat aanschaft:

  • De stimp (snelheid)
  • De lengte en breedte
  • Het materiaal en dikte
  • Gebruiksvriendelijkheid, trainingsopties en de levensduur
  • Prijs

De stimp van de putting mat

Wat is de stimp precies? Die vraag hoor je golfers niet vaak stellen als ze ergens 18-holes gaan lopen. Echter vertelt de stimp jou of de green snel of langzaam is. Maar wat is dan een snelle green? Bij een stimp van boven de 9 spreken wij hier in Nederland van een snelle green; dat is meestal alleen tijdens een droge zomerperiode. Een relatief langzame green heeft een stimp van 6-7.

Bij Golf Backyard vind je 4 verschillende merken met de daarbij behorende stimp:

Merk

Stimp

WellPutt

11.0

PuttOut

10.0

Explanar

10.5

Pure2Improve

9.0

Visio Putting

10.0

 

Verschillende afmetingen

De meeste putting matten zijn 3 of 4 meter lang. Maar hoe belangrijk is nou de lengte? Uiteraard moet die in je woonkamer, werkkamer of kantoor passen. Maar in principe is iedere putting mat zo opgerold en zul je al gauw ergens een ruimte kunnen vinden die schikt.

De PuttOut putting matten zijn er in 2 maten: kort (240cm) en lang (367cm). De 240cm is voor sommige wat aan de korte kant. Echter laat jij als golfer hier de meeste slagen liggen. De Pure2Improve putting mat van 5 meter is enorm lang, maar ideaal al wil je ook op de lange afstand meer controle krijgen. Wat betreft de breedte hebben wij bij Golf Backyard geen voorkeur. De ultieme putting mat is die van WellPutt; maar liefst 8 meter, leuk om na de lunch op kantoor je collega’s uit te dagen!

Merk

Lengte

Breedte

WellPutt 3M / 4M

300cm / 400cm

50cm / 50cm

PuttOut 2.4M / 3.67M

240cm / 367cm

50cm / 67cm

Explanar 3M / 4M

300cm / 400cm

64cm / 64cm

Pure2Improve 3M / 5M

300cm / 500cm

65cm / 65cm

Visio Putting

400cm

66.5cm

 

Het materiaal

Iedere putting mat komt met een anti-slip rubberen laag aan de onderkant, die zorgt voor veiligheid. Daarnaast verschillen de dikte en gewicht per merk. Dat uit zich vooral in hoe de bal over de putting mat heen rolt. De Explanar en PuttOut zijn stevigere putting matten, vooral Explanar is een stuk zwaarder dan de anderen en je hebt het gevoel dat de ondergrond volledig vlak is. De WellPutt matten hebben het meest zachte kunstgras en zijn dunner, dat merk je dan weer in de snelheid. Naar onze mening is de WellPutt perfect op een harde ondergrond. Daar waar PuttOut ook nog goed tot zijn recht komt op tapijt zul je bij WellPutt net wat eerder een hobbel zien.

Merk

Dikte

Gewicht

WellPutt 3M 4M

1.0mm rubber + 1.0mm kunstgras

1.95KG / 2.70KG

PuttOut 2.4M / 3.67M

1.5mm rubber + 1.5mm kunstgras

2.25KG / 4.0KG

Explanar 3M 4M

2.0mm rubber + 2.0mm kunstgras

5.10KG / 6.87KG

Pure2Improve 3M 5M

1.0mm rubber + 2.0mm kunstgras

3.25 / 5.40KG

Visio Putting 3M

Niet gemeten

Niet gemeten

 

Gebruiksvriendelijkheid, trainingsopties en de levensduur

Allereerst kiest Golf Backyard zijn producten uit op kwaliteit, je zult geen geen Forb putting mat of Inesis putting mat vinden in ons assortiment. Het kunstgras voldoet niet aan onze eisen en een echte green komt niet in de buurt. Daarnaast bieden wij putt matten aan waarbij het erg lang duurt voordat er gebruikssporen onstaan. Net als met iedere echte green kan het zijn dat er na jaren van putten gleufjes ontstaan. Zorg ervoor dat je goed afwisselt van afstand en richting, dan behoud je het langst plezier van de putting mat.

Wat betreft trainingsopties is WellPutt met stipt nummer 1. Zij hebben een App ontwikkelt met allerlei soorten trainingen. Hierin worden oefen drills genoemd en kun jij gemakkelijk je progressie bijhouden. Daarnaast komt PuttOut ook met een compleet pakket voor golfers, zo zijn wij echt groot fan van de Pressure Putt. Een putting hole waarbij de bal alleen in de hole blijft zitten wanneer de juiste snelheid (45cm achter de hole bij een mis) en richting worden meegegeven.

Prijs

Een putting mat is een aankoop waar je jaren profijt van hebt en de juiste putting mat is wat ons betreft zeker 100 euro waard. Ga je voor de iets luxere varianten betaal je ongeveer 5 tientjes meer. Heb je de ruimte en het geld, dan is de WellPutt Putting mat van 8 meter geweldig. Voor iets minder dan 500 euro kun je dan alle aspecten van het putten oefenen.

Heb jij je eigen golfwinkel of ben je echt helemaal weg van techsnufjes, bekijk dan eens de Big Tilt of ViewPutt. Dat zijn putting boxes waarbij je de slope zelfs aan kan passen middels je mobiel of iPad en waarbij de juiste lijn middels een projector zichtbaar is. Helaas voor het overgote deel van de golfers onbetaalbaar want met een paar duizend euro heb je misschien net het instapmodel.

Keuze Golf Backyard

Wat ons betreft voldoen al onze putting matten aan de eisen die we stellen. Wil je interactie met een App, verschillende spelvormen en een snelle maar hele goede putting mat, kies dan WellPutt. Liever een langzamere putting mat maar wel voldoende trainingsmogelijkheden, ga dan voor PuttOut. Heb je graag een hole in de mat en een wat stevigere putting mat, dan is Explanar de beste keuze. Of toch een putting mat waarbij de Stimp meer overeen komt met Nederlandse greens? Dan is Pure2Improve de uiteindelijke winnaar. Al met al zal iedere putting mat jou meer gevoel gaan geven over de juiste snelheid, correct raakvlak en consistentie!

Volgende lezen

golfsimular ernest sports 14
Effectief thuis golfen met een golfnet?