Blog

De verschillen tussen iedere Launch Monitor!

golfsimular ernest sports 14

Nu je meer te weten bent gekomen over wat Launch Monitors precies zijn, waarom ze gebruikt worden, en de velen lastige termen die ze rapporteren, is het goed om op een rijtje te hebben wat de verschillen zijn tussen ieder.

In dit artikel zijn de meest bekende geanalyseerd en vind je een tabel met de verschillen. Daarnaast kom je te weten waar iedere soort in uitblinkt.

Allereerst is het heel belangrijk om te weten dat geen enkele launch monitor perfect is. Zelfs die van meer dan €10.000 vertonen afwijkingen, echter zijn deze minimaal. Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf na te gaan waar je precies naar zoekt. Wil je een launch monitor ook gebruiken voor het putten of chippen; dan heb je of een extreem duur model nodig, of twee verschillende die beide focussen op hun eigen specialiteit. Tot slot zul je moeten nadenken over waar je zult trainen; is dit voornamelijk binnenshuis, en in combinatie met een projector, dan raden wij je aan te kiezen voor een model dat sneller laadt en beter geschikt is voor binnen.

SkyTrak

Dit model staat bij Golf Backyard met stipt op nummer 1 wat betreft binnen trainen. Je kunt SkyTrak namelijk redelijk eenvoudig koppelen met een aantal games, hierdoor zou je digitaal een baan kunnen lopen (niet standaard inbegrepen). Daarnaast is de nauwkeurigheid van slagen binnen zeer hoog, en komt zelfs in de buurt van de extreem dure modellen (Trackman / TruFlight). Er is geen WiFi nodig om gebruik te kunnen maken van SkyTrak, een USB kabel en PC / iPad voldoen. Mocht je hem mee willen nemen naar de Driving Range, dan kun je hem gebruiken middels de app (Android & iOS). Wat ook erg prettig werkt is de combinatie van streamen met de iPad naar je beamer, en de connectie tussen SkyTrak en iPad.

Daarnaast rapporteert de SkyTrak meer dan voldoende statistieken waar je zelfs als single handicap golfer genoeg mee kunt.

Een van de nadelen bij SkyTrak is dat mocht je hem gebruiken in combinatie met een projector, en je zowel een linkshandige als rechtshandige golfer in de ruimte hebt, je continue de SkyTrak zult moeten verplaatsen. Het apparaat staat namelijk gepositioneerd vóór de bal. Verder wordt er een ‘spot’ aangewezen vanwaar je de bal moet slaan, dat is met apparaten die achter de bal staan anders. Daarnaast is de SkyTrak gevoelig voor shanks; een bal die geraakt is op het overgangsstuk kan de SkyTrak beschadigen. Echter komt zo’n enorme shank zelden voor.

Tot slot wordt door velen de eerste set-up gezien als lastig, dit vanwege de Engelse termen en je zult een aantal specificaties in moeten vullen. Waaronder je golfclubs en instellingen zoals wind en vochtigheid die aangepast moeten worden naar jouw voorkeur.

FlightScope MEVO+

De grote concurrent van de SkyTrak; de MEVO+, nagenoeg hetzelfde qua prijs maar presteert echter buiten beter dan SkyTrak. Daarnaast bevat MEVO+ een integratie met E6 Connect, een van de betere games mocht je banen willen spelen. Standaard krijg je dan keuze uit 5 golfbanen. Mocht je dan zowel met een linker als rechshandige golfer spelen, hoef je niet continue het apparaat te verplaatsen.  Verder werkt het niet met een ‘spot’ maar kun je de bal op meerdere plekken neerleggen.

Echter kent de MEVO+ naar onze mening ook zeker nadelen. Allereerst is de batterijduur erg kort; 2 uur als die volledig opgeladen is, 1.5 uur in simulator modus. Daarnaast heb je veel ruimte nodig, vooral binnen kan dat lastig zijn. Omdat het apparaat achter de bal geplaatst is zul je namelijk hier nog 2.5m extra nodig hebben.

Verder wordt er bij MEVO producten aangeraden metalen stickers te plakken op de bal, vooral binnen. Die zorgen er voor dat de spin beter opgemerkt wordt, wat resulteert in accuratere balvlucht en snelheid nummers. Deze stickers zijn lastig verkrijgbaar.

Tot slot is de MEVO+ niet te gebruiken in combinatie met Android apparaten, enkel iOS/PC.

Ernest Sports (ES)

Minder bekend, maar een zeer goed product dat perfect past bij Golf Backyard. Wij streven er naar namelijk de beste set-up te leveren om buiten in de tuin voor een acceptabele prijs te oefenen, en daar past Ernest Sports perfect bij. Momenteel vind je bij Golf Backyard de ES12 en de ES14. Je plaatst beide producten rechts voor de bal. Het grote verschil tussen deze twee zit hem in het aantal meetpunten, de ES14 bevat 2 camera’s, waardoor die wat meer informatie verschaft.

Verder werkt de App erg prettig, en is zowel geschikt voor iOS als Android. Daarnaast hebben ze beide een lange batterijduur en zowel geschikt voor binnen als buiten.

Echter is het niet mogelijk deze apparaten te gebruiken in combinatie met een projector en een nadeel is dat je vooraf je clubs moet configureren. Nu is dat niet zo’n ramp, alleen is er enkel keuze uit standaard graadhoeken, en kan het net zijn dat jouw gefitte club er niet tussen staat. Tot slot werkt de App net wat minder prettig dan bij de MEVO, en slaat die trainingen niet op. Verder gaf de ES14 net wat accuratere resultaten op de Driving Range dan met een net.

FlightScope MEVO

Naast de MEVO+, hebben ze ook een betaalbaarder model, erg vergelijkbaar met de ES14. Deze is iets minder accuraat dan de ES14, echter werkt de app wat beter, en slaat die trainingen op. Op internet vinden we reviews waarin aangegeven wordt dat de MEVO net wat beter is in combinatie met een net dan de ES14, echter kwamen wij die verschillen niet tegen. Wat wel een verbetering is, is dat je iedere type loft kan invoeren. Tot slot kan je in combinatie met je telefoon je swing opnemen, hier overeen zal dan data van de MEVO gesynchroniseerd worden wat een extra dimensie geeft aan je opname.

Wat ons betreft zijn de ES14 en de MEVO nagenoeg hetzelfde. Het enige nadeel bij de Flightscope modellen zijn de metalen stickertjes. Nu is dat thuis met een net geen probleem, alleen op een Driving Range minder prettig. Daarnaast is de batterijduur significant minder dan de ES14.

Trackman, ES20/20, FlightScope X3

Deze modellen worden online niet aangeboden op Golf Backyard, ze zijn te prijzig om op voorraad te houden en zijn op dit moment niet getest door ons. Echter weten we van onze partners en reviews dat deze producten van hoge kwaliteit zijn. Mocht je nu geinteresseerd zijn in een van deze modellen, schoom dan niet om contact met ons te zoeken, dan gaan wij kijken wat we voor je kunnen betekenen. 

Samengevat is er dus aardig wat keuze, en er zullen in de toekomst alleen maar meer modellen bij komen. Maar mocht je dus een net en mat binnen neerzetten raden wij je aan SkyTrak te kiezen, hij is wat prijziger echter ga je er op de lange termijn heel veel profijt van hebben. Wil je een topmodel buiten, en heb je net wat meer te besteden, ga dan voor de MEVO+. Mocht je niet het budget hebben voor de MEVO+, en enkel de meest belangrijke statistieken willen, dan is de ES14 een heel goed alternatief!

Volgende lezen

De belangrijkste golfsimulator termen uitgelegd!
4 verschillende putting matten